Havbunnen er rikere på informasjon enn vi tror; man må bare se på riktig måte. Med hyperspektral avbilding er det mulig å gjøre en objektiv kartlegging av habitater og sedimenter (f.eks. avfall) på havbunnen. Resultatene leveres som brukervennlige GIS-kart.
Habitatskartlegging
- identifikasjon av arter, organismer og naturtyper
- kartlegging av døde og levende soner på korallrev
- tidsserier
- enkle og brukervennlige kart gir kontroll på hele områder
Sedimentkartlegging
- utbredelse av avfall og sedimenter
- borekaks fra boreoperasjoner
- organisk avfall fra oppdrettsanlegg
- viser endringer over tid
- resultater leveres som kart (GIS-format)

Hyperspektral havbunnskartlegging
Alle organismer, objekter og sedimenter har sine egne hyperspektrale fingeravtrykk. Ved hyperspektral avbildning brukes disse fingeravtrykkene til å kartlegge forekomst og utbredelse.
Ved hjelp av maskinlæring og vår egenutviklede programvare analyserer vi data objektivt og effektivt. Resultatene fra analysen leveres i oversiktlige kart i GIS-format.
Oversikt gir kontroll
Produktet vi har utviklet kan dokumentere hvilke organismer, arter og sedimenter som forekommer i hele interesseområdet, og hvor stor utbredelse det er snakk om. Enten det er havbunnen under en oppdrettsmerd, ved en borelokasjon, eller i et område det planlegges rørledninger eller andre installasjoner, skal du kunne ta bedre beslutninger og være i stand til å vise myndigheter og kunder nøyaktige og objektive vurderinger av miljøet.
Ecotone har erfaring i å kartlegge habitater som:
- svampeforekomster (inkl. dypvanns svampehabitater)
- korallskog
- korallrev
- gravende megafauna på bløtbunn
- kalkalger
- Sjøgress
- Tareskog
- diverse andre hard- og bløtbunnsområder

Lyset som reflekteres fra organismene, prosesseres og tolkes ved hjelp av spesialutviklet programvare. På bildet over har en bentisk art blitt detektert og fremhevet.
Oversikt over hele områder
Vi leverer resultatene våre i digitale arealkart (GIS) som er oversiktlige og brukervennlige. Kartene gir et nøyaktig og objektivt bilde på hele området du opererer i – enten det er havbunnen under en oppdrettsmerd, ved en borelokasjon eller i et område det planlegges annen petroleumsaktivitet.
Med et overblikk på hele havbunnsmiljøet du opererer i kan du ta bedre beslutninger og vise myndigheter og kunder veloverveide vurderinger av miljøet.
Havbunnskartlegging for oppdrettslokaliteter
Å overvåke bunnforholdene under en oppdrettslokalitet gir deg dokumentasjon på anleggets miljøpåvirkningen på havbunnen.
Vi utvikler nå en løsning som gjør det mulig å både dokumentere tilstanden på havbunnen samt overvåke endringer over tid. En av fordelene med teknologien er at den baserer seg på større arealkartlegginger av området, istedenfor punktmålinger som en oppnår med tradisjonelle grabbeprøver (B- og C- prøver). Hyperspektral avbildning kan benyttes på bløtbunn, hardbunn, eksponerte og beskyttede områder, og på ulike dybder.
Ved å gjøre havbunnskartlegging på oppdrettslokaliteten med jevne mellomrom kan det være mulig å redusere brakkleggingstiden, siden du alltid vil ha kontroll på eventuelle endringer i habitassammensetning og sedimentasjonstrykk.
Hyperspektral avbildningsteknologi gjør det mulig å kartlegge:
- Endringer i epifauna (dyr som lever på sjøbunnens overflate).
- Endringer i habitatssammensetning.
- Utbredelsen av sedimenter fra oppdrettsanleggene (slam, næringssalter, fôrspill og faeces – under utvikling).
Vi utvikler for tiden denne teknologien og har gjennomført et pilotprosjekt på verdens første havmerd, Ocean Farm 1.
Havbunnskartlegging av borekaks
Ved ordinær videoinspeksjon skiller ikke borekaks seg fra naturlige sedimenter. Det betyr at det kan være utfordrende å overvåke og dokumentere utbredelse av borekaks.
Heldigvis har borekaks en annen type hyperspektral signatur enn naturlige sedimenter. Vår teknologi har dermed potensial til å skille disse definitivt fra hverandre uten subjektive, menneskelige vurderinger.
Ecotone utvikler for tiden en løsning for dette som medfører at vi på sikt kan levere et kart som viser både utbredelse og miljøpåvirkningen av borekaks.
Kontakt oss om du er interessert i å høre mer om metoden, eller om du ønsker å utforske mulighetene rundt hyperspektral avbilding av havbunnen.